Google lanceert Geoptimaliseerde AdWords-campagnes

Met Geoptimaliseerde Campagnes introduceert Google een aantal grote aanpassingen aan AdWords, voornamelijk gericht op krachtiger bieden, slimmere advertenties en geavanceerde rapportages. Een belangrijk reden voor de update is het toenemend aantal apparaten dat kan worden gebruikt om informatie op te zoeken, zoals desktop-computers, laptops, tablets, smartphones en tv’s. Mensen schakelen vaker tussen deze apparaten en gebruiken ze op verschillende locaties. Geoptimaliseerde Campagnes is erop gericht potentiële klanten te bereiken met de juiste advertentie, op de juiste tijd en op het juiste apparaat, zonder daar meer dan één campagne voor te hoeven beheren.

5 Belangrijke nieuwe Functies in Geoptimaliseerde Campagnes

  1. Binnen één campagne kunnen biedingen worden beheerd op basis van apparaat, locatie en tijd. Stel, je hebt een bloemenwinkel die alleen ’s middags geopend is. Je kunt nu biedingen verhogen voor iemand die twee straten verderop met een smartphone op zoek is naar een bosje rode tulpen – tenzij je alleen rozen hebt natuurlijk!
  2. AdWords kan advertenties en extensies tonen op basis van tijd en het gebruikt apparaat. In ons voorbeeld de persoon die een bosje rode tulpen zocht een advertentie krijgen met telefoonnummer en link naar de mobiele website van de bloemenwinkel. Als de bos rode tulpen in de trein is blijven liggen, en er thuis opnieuw wordt gezocht naar een vervangende bos, kan AdWords een advertentie tonen met een link naar de webshop van de bloemenwinkel.
  3. Er worden een aantal nieuwe standaard conversie-typen toegevoegd, zoals telefoongesprekken van een bepaalde duur en digitale downloads. Ook zou het makkelijker worden om als adverteerder uit te vinden welke apparaten een klant gebruikt voordat deze overgaat tot een aankoop of andere soort conversie.
  4. Advertentie-extensies worden uitgebreid. Eerst konden extensies alleen op campagneniveau worden beheerd, nu kan dat ook op advertentieniveau. Tijdsplanning wordt mogelijk voor extensies, zodat deze aleen op bepaalde dagen en/of tijden getoond worden. Als een extensie wordt gewijzigd, blijft de prestatiegeschiedenis intact. Als laatste worden de statistieken voor extensies beter. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk te zien hoe vaak is geklikt op een afzonderlijke sitelink.
  5. De mogelijkheid om in het zoeknetwerk providers te targetten verdwijnt. In oude campagnes blijft het tot medio 2013 mogelijk om op telefonieprovider te targetten. Waarom deze optie überhaupt bestond, dat weet ik niet.

Bijwerken naar Geoptimaliseerde Campagnes

Het is afhankelijk van de structuur van het AdWords-account hoeveel werk de overstap naar Geoptimaliseerde Campagnes met zich meebrengt. Campagnes gericht op alle apparaten (pc, tablet en smartphones) kunnen met enkele klikken worden overgezet naar de nieuwe vorm. Tijdens de upgrade vraagt AdWords een bodaanpassing te kiezen voor mobiele advertenties, tussen -100% en +300%. Met een aanpassing van -100% worden advertenties niet op mobiele apparaten getoond. Belangrijk te weten is dat in de nieuwe opzet de mogelijkheid verdwijnt om een campagne alleen op mobiele apparaten te richten, een uitkomst die in sommige gevallen problemen zal geven.

De overstap is meer werk wanneer je aparte campagnes hebt voor desktop/tablet en mobiel. Gegeven dat de campagnes voldoende gelijkenis vertonen, kunnen de campagnes worden samengevoegd. Let hierbij bijvoorbeeld op overeenkomsten tussen de zoekwoorden, advertenties en productgroepen. Campagnes met een naam als “zonnebrillen” en “zonnebrillen – mobiel” komen waarschijnlijk in aanmerking. Het is belangrijk de samenvoeging zorgvuldug uit te voeren, als je opgebouwde prestaties van de aparte campagnes een beetje wilt behouden. Vind hier Google’s uitgebreide handleiding over bijwerken naar Geoptimaliseerde campages. Eind februari komt AdWords Editor 10.0 beschikbaar, waarmee campagnes eenvoudig bulksgewijs kunnen worden overgezet naar geoptimaliseerde campagnes.

In de loop van februari kunnen gebruikers kiezen om over te stappen naar geoptimaliseerde campagnes. Medio 2013 worden alle campagnes overgezet.

Klanten van LijnDiensten hoeven zich geen zorgen te maken over zoveel verandering. Met een AdWords-beheerabonnement gaat dit allemaal vanzelf (of, zo lijkt het in elk geval). Als je opziet tegen de overstap, neem dan contact op. Ik laat snel weten hoe wij je kunnen ontzien.