Update voor bedrijfsvermeldingen bij Google Places

Een bedrijfsvermelding bij Google bestaat uit verschillende bedrijfsgevens, afkomstig uit online bronnen als de Gouden Gids, websites en lokale bedrijfspagina’s. De vermeldingen worden weergegeven op Google Zoeken, Maps, Google+ en mobiel bij lokale zoekopdrachten. Door een bedrijfsvermelding te claimen bij Google Places krijgt een bedrijf meer controle over de informatie die wordt weergegeven. Het claimen en beheren van een bedrijfsvermelding is een wat onduidelijk proces, maar daar komt als het goed is verandering in. Ik zal uitleggen wat er gaat veranderen, en waarom het de moeite waard is tijd in het claimen en beheren van een bedrijfsvermelding te steken.

Google Places is in beweging. Aanvankelijk verschenen bedrijfsvermeldingen voornamelijk op Google Maps. Onderhand zijn bedrijfsvermeldingen gekoppeld aan Google AdWords en AdWords Express, Google Offers, Google Zoeken en Google+ (Google’s sociale netwerk). De beheeromgeving van Places bleef echter onveranderd. Dit leidde – in elk geval bij mij – vaak tot digitale desoriëntatie, waarbij ik wisselde tussen Google Places, Maps en Google+ om de ware bron van mijn bedrijfsvermelding te vinden. Daar komt als het goed is verandering in: op 3 april kondigde Google een wijziging aan in de “look and feel” van Google Places.

Ten eerste wordt de interface van Places grondig aangepast. De styling wordt in lijn gebracht met andere services, wat het invullen van bedrijfsinformatie moet vergemakkelijken. Een pop-up geeft aan welke informatie nog ontbreekt om de vermelding te voltooien. De verschillende producten – bedrijfsvermelding, pagina bij Google+, AdWords Express en Offers – worden netjes bij elkaar gebracht. Ook zullen wijzigingen sneller gecontroleerd en doorgevoerd worden, volgens Google meestal binnen 48 uur. Dat is een stuk beter dan de huidige 1-2 weken.

Google Places Dashboard
Het nieuwe Places-dashboard – intuïtiever en beter geïntegreerd met andere Google-diensten.

De update is vooralsnog alleen beschikbaar in de V.S voor nieuwe vermeldingen. Voor bestaande vermeldingen in de V.S. en daarbuiten volgt de update “spoedig”. Gezien de uitdagingen die het oude Places-dashboard biedt, loont het de moeite even te wachten met het maken van een nieuwe bedrijfsvermelding tot de update ook in Nederland beschikbaar is.

5 redenen om een bedrijfsvermelding te maken

 1. Het is gratis. Het kost – als de update zijn beloften waarmaakt – alleen een beetje tijd.
 2. Controle over je bedrijfsinformatie. Waarschijnlijk heb je al een bedrijfsvermelding, maar die is niet direct aantrekkelijk en mogelijk incorrect. Je kunt een logo plaatsen, openingstijden en een kort verhaal over waar je goed in bent.
 3. Een bedrijfsvermelding komt overal terug. Een bedrijfsvermelding verschijnt niet alleen op Google Maps. Ook bij Zoeken, Google+, AdWords en Offers kan de vermelding worden gebruikt.
 4. Wordt gevonden op lastige zoekwoorden. Wellicht lukt het niet om met je website gevonden te worden op bepaalde zoekwoorden. Een bedrijfsvermelding kan uitkomst bieden.
 5. Verzamel positieve recensies. Bij een bedrijfsvermelding kunnen recensies worden getoond. Een goede recensie is één van de beste verkoopargumenten voor je product of dienst.

Reacties

15 reacties op “Update voor bedrijfsvermeldingen bij Google Places”

 1. Beste Ivan,

  Weet jij of het mogelijk is om 2 bedrijven op 1 adres in te schrijven?

  1. Hallo Sam – het is in Google Places mogelijk meerdere bedrijven te claimen op één adres. Je kunt je bedrijf/bedrijven opzoeken op Google Maps en het vanuit daar claimen, of aanmelden op google.com/places als de bedrijfsvermelding nog niet bestaat.

   Let erop dat de bedrijfsnaam, telefoonnummer, bedrijfscategorie en website (zo mogelijk) allemaal uniek zijn. Dat voorkomt dat het bedrijf wordt aangemerkt als een duplicaat van een andere onderneming op hetzelfde adres.

 2. Anita de Kock avatar
  Anita de Kock

  Ik ben al ruim 3 weken op zoek naar een oplossing voor een probleem waar ik bij google geen feedback op krijg. Ik heb de bedrijfsvermelding geclaimd maar kwam er later achter dat mijn locatie niet zichtbaar stond bij instellingen. Dit heb ik aangepast maar er blijft een melding in google places staan bij de bedrijfsvermelding dat deze om privacy redenen niet wordt vermeld. Inmiddels heb ik al zoveel gegoogled op dit probleem maar krijg nergens antwoord. Volgens mij heb ik exact gedaan wat ik moest doen, nl. mijn locatie zichtbaar maken door 2 opties op “ja” te zetten, maar dit wordt door google niet opgepakt. Hoop dat u mij een duidelijk antwoord kunt geven. Met vriendelijke groet, Anita

  1. Hallo Anita – als ik zoek, is jullie bedrijfsvermelding is gewoon zichtbaar op Google. De locatie – d.w.z. het volledige adres – is niet te zien, omdat onder adres waarschijnlijk de functie “Ik verleen ook services aan mijn klanten op mijn bedrijfsadres” niet staat aangevinkt. Dit is een optie voor bedrijven die wel een postadres hebben, maar geen klanten op hun adres ontvangen. In zo’n geval stel je alleen een servicegebied in, wat als zodanig in de zoekresultaten getoond kan worden.

   De problemen met privacy klinken meer als instellingen van jullie Google+-pagina. Google+ en Google Places hangen sterken met elkaar samen, maar zijn niet helemaal identiek.

   Hopelijk kun je hiermee vooruit!

 3. Dennis avatar
  Dennis

  Ik heb al heel lang een bedrijfsvermelding op Places.
  Als ik google op mijn bedrijfsnaam plus compleet adres, dan zie ik binnen google netjes aan de rechterkant onze vermelding staan.
  Maar laat ik het adres weg, dan laat ie het niet zien.
  Op de een of andere manier is de koppeling er niet tussen de zoekresultaten en de places vermelding.
  Op maps zijn we gewoon vindbaar.

  Ik heb 2 bedrijven op 1 adres, voor het andere bedrijf gaat het precies hetzelfde eigenlijk.
  De 2 bedrijven hebben alleen het adres gelijk. Voor de rest zijn het andere url’s, andere telefoonnummers.
  Dat zal toch geen probleem zijn?

  1. Hallo Dennis! – Aan de rechterzijde van de zoekresultaten wordt voor een lokaal bedrijf vaak een box getoond met bedrijfsfoto, locatie op de kaart, adres. etc. Als jij je bedrijfsnaam invoert, maakt Google een berekening aan de hand van allerlei factoren of bij die zoekopdracht zo’n box getoond moet worden. Die factoren zijn bijvoorbeeld zoekwoorden in de bedrijfsvermelding, activiteit van de Google+-pagina, autoriteit van de verbonden website, maar ook jouw locatie en browsegeschiedenis.

   Daarom wordt zo’n box veel eerder getoond als je een adres toevoegt aan de zoekopdracht: Google is dan zekerder dat je naar dit specifieke bedrijf op zoek bent, in plaats van bij de (iets) algemenere bedrijfsnaam alleen.

   Twee bedrijven inschrijven op één en hetzelfde adres moet geen probleem zijn, zie ook de eerdere discussie hierboven.

 4. Jan Vermeulen avatar
  Jan Vermeulen

  Beste Ivan,

  Ik had tot 4 maanden terug een oude versie google places en deze had ik verwijderd en heb een google plus bedrijfspagina aangemaakt. Deze heb ik ook geveriefieerd. Tot vorige week Woensdag had ik nog die oude versie van google places. Vanaf vorige week donderdag is mijn google places terug met de nieuwe versie. Alleen mijn bedrijf taxi arnhem bluecabs is niet zichtbaar op google local search maar wel op google places. Komt dat door ik geen google places had dat mijn bedrijf niet opgenomen was op google local search?

  Zou je mij hiermee kunnen helpen?

  groetjes Jan Vermeulen

  1. Hoi Jan – we hebben al even contact gehad. Jouw vermelding is goed ingericht, dus volgens mij speelt een beetje hetzelfde als bij Dennis (zie voorgaande berichten): het lijkt erop dat jouw lokale vermelding/Google+-pagina volgens Google niet relevant is om te tonen bij zoekopdrachten met jouw bedrijfsnaam. Dit kan over tijd veranderen, en verschilt ook per gebruiker.

   Wat ik je nog wel aanraadt is om op te nemen in de van jouw website, zodat je zeker weet dat Google de koppeling kan maken tussen jouw website en jouw Google+-pagina.

   Succes, en deel je ervaringen als je veranderingen ziet!

 5. Beste Ivan,

  Ik heb twee bedrijven op 1 locatie. Voor beide bedrijven heb ik de locatie geclaimd, geverifieerd. Maar nu is het zo dat de vermelding bij de zoekresultaten (maps) maar bij één bedrijf getoond wordt. Weet jij waar dit aan kan liggen? Ik kom er maar niet uit.

  Alvast bedankt!

  1. Hoi Marije, zie het bericht van Sam hierboven, en mijn antwoord hierop. Succes!

 6. Ralf Senden avatar
  Ralf Senden

  Ik ben marketing medewerker van verschillende webwinkels op één locatie. Het nadeel is dat dit dezelfde webwinkel in verschillende talen is. De URL, telefoonnummer en emailadres zijn hierdoor steeds verschillend. Hoe kan ik nu voor al deze webwinkels, de bedrijven claimen?

 7. Ellen Worm avatar
  Ellen Worm

  Ik heb een schoonheidssalon en een pedicure salon op 1 adres. Nu wil ik 2 keer te vinden zijn op Google. Dus via schoonheidssalon en via pedicuresalon.

  1. Beste Ellen, het hangt er even vanaf of het hier gaat om twee aparte bedrijven waarvoor je vindbaar wilt zijn, of om vindbaarheid voor de zoektermen “schoonheidssalon” en “pedicuresalon” voor hetzelfde bedrijf. Ik neem per mail even contact met je op!

 8. Guido Bindels avatar
  Guido Bindels

  Beste Ivan,

  Ik probeer vakantievillasbali op google mijn bedrijf te krijgen maar het lukt niet google geeft aan dat ik ook al bali villa buddha op dit adres heb en accepteer het niet. Weet jij hoe ik dit voor elkaar kan krijgen?

  1. Categorie en adres komen in dit geval overeen, wat bij Google Places al wat vlaggen op rood zet. Als ook het telefoonnummer en bijvoorbeeld KVK-nummer/handelsregisternummer overeenkomen, zal de tweede vermelding snel als spam herkend worden. Als je ervan overtuigd bent dat beide bedrijven een aparte vermelding verdienen, is één optie om met support van Google Places contact op te nemen (je kunt ze bellen vanuit https://g.co/mijnbedrijf) en daar het probleem voor te leggen. Mijn ervaring is dat in veel van zulke gevallen een tweede bedrijfsvermelding geweerd wordt.