Google Tag Manager is een handige tool om alle tags op je website (voor bijvoorbeeld Google Analytics, of de AdWords remarketing-tag) op één plek, en zonder hulp van een webontwikkelaar te beheren en aan te passen. Sinds oktober is Tag Manager een stukje slimmer geworden door de toevoeging van een nieuwe functie genaamd Auto Event Tracking. Ik leg je hier kort de voordelen van Auto Event Tracking uit, hoe de techniek werkt, en hoe het zelf kunt instellen.
Voordelen van Auto Event Tracking
Voorheen was het nodig om een stukje code toe te voegen aan webpagina’s waarop je events (in het Nederlands ook gebeurtenissen of evenementen genoemd) wilde meten. Events zijn interacties van gebruikers met een website die voor jou van waarde zijn, en die je daarom wilt meten. Denk aan een klik op een link of download van een brochure. Auto Event Tracking maakt het – zoals de naam al doet vermoeden – mogelijk om events bij te houden zonder aanpassingen te doen in de code.
Hoe Auto Event Tracking werkt
Auto Event Tracking werkt middels een paar stappen. In Tag Manager is een nieuw type tags te vinden dat – eenmaal geactiveerd – op een pagina luistert naar een bepaalde gebruikersinteracties, zoals klikken. Wanneer zo’n interactie plaatsvindt, kan het deze vastleggen. Zonder al te technisch te worden, doet het dit door een Google Tag Manager event naar de gegevenslaag van de pagina te sturen. Om dit event ook daadwerkelijk vast te leggen in rapporten, kun je het verzamelen met een tweede tag, bijvoorbeeld een event-tag van Google Analytics. Voor alle duidelijkheid, een Google Tag Manager event is dus iets anders dan een Analytics event (het tweede kan worden geactiveerd op basis van het eerste).
Auto Event Tracking zelf instellen
Event Event Tracking is flexibel en op verschillende manieren in te zetten. In dit voorbeeld gaan we uit van het meten van klikken op externe links, bijvoorbeeld naar partner-websites of naar je social media-profielen.
De eerste stap is het aanmaken van een listener voor klikken op links. Dit is een tag die voor elke klik op een link een event gtm.linkClick
aanmaakt. Let op, dit zijn nog geen Analytics-events: die leggen we vast in de volgende stap.
Vervolgens maken we een tag aan die gegevens daadwerkelijk vastlegt in Analytics zodra er een klik op een externe link plaatsvindt. Kies hiervoor als tagtype Google Analytics of Universal Analytics (afhankelijk van welke je gebruikt), en kies als trackingtype evenement. Bij categorie kun je een vaste waarde invoeren. Selecteer bij actie de macro {{element url}}: deze macro vult automatisch de aangeklikte externe link aan. Zo krijg je in Analytics dus toegang tot rapporten die precies vertellen welke externe links op jouw website zijn aangeklikt.
Om te zorgen dat de tag alleen geactiveerd wordt bij een klik op een externe link, voegen we een aan de Analytics event-tag regel toe met twee voorwaarden. De eerste controleert of er überhaupt een klik op een link plaatsvindt, de tweede controleert of de link wel naar een pagina buiten het eigen domein leidt.
Het volgen van klikken op externe links is natuurlijk maar één toepassing van Auto Event Tracking. Op de website van Justin Cutroni vind je meer mogelijkheden.
Natuurlijk ben ik benieuwd naar jouw ervaringen met, of vragen over Auto Event Tracking!