Het bouncepercentage voor een website is het percentage bezoekers dat één pagina bekijkt en je website vervolgens weer verlaat. Deze statistiek is een goede indicatie van de relevantie van je website voor bezoekers. Hoe simpel de statistiek ook lijkt, er is het een en ander dat je moet weten om hem goed te interpreteren en te gebruiken. Daarom zet ik nog eens onder elkaar wat bouncepercentage betekent, hoe het berekend wordt en in welke rapporten in Analytics je het kunt vinden.
Stel, je bent op vakantie en ziet een leuk restaurantje met terras en live muziek. Voordat je gaat zitten, kijk je nog even op de menukaart aan de straat. Je hebt € 20,- op zak, maar dat is bij dit restaurant net genoeg voor een half voorgerecht. Dat wordt nog even verder zoeken: bounce! Het bouncepercentage in bijvoorbeeld Analytics geeft een indicatie van dit soort ervaringen. Een hoog bouncepercentage kan erop duiden dat mensen de content op een site niet interessant of aantrekkelijk vinden. Lees verder om uit te vinden dat het meer kan betekenen.
Hoe wordt bouncepercentage berekend?
Bouncepercentage wordt berekend als totaal aantal bezoeken van slechts één pagina / totaal aantal bezoeken (van één of meerdere pagina’s). Voorbeeld: LijnDiensten.com had afgelopen week 100 bezoeken en een bouncepercentage van 40%. Dat betekent dat 40 bezoekers slechts één pagina op de site bezochten, de 60 resterende bezoekers bekeken er twee of meer.
Bouncepercentage: | totaal aantal bezoeken van slechts één pagina (met een pagina uit de subset als instappunt) totaal aantal bezoeken van één of meerdere pagina’s |
De toevoeging “met een pagina uit de subset als instappunt” is niet nodig wanneer je bounces analyseert voor de gehele website, maar wel wanneer je slechts een deel van alle pagina’s analyseert. Bekijk onderstaande data maar eens:
Dit lijkt misschien een slecht presterende pagina waar alle 57 bezoekers direct weer vertrekken, maar dat is niet het geval. De pagina is 57 keer bezocht, maar voor slechts één bezoeker was deze pagina het instappunt, ofwel het punt waarop de bezoeker de site binnenkwam. Het bouncepercentage wordt dus alleen berekend voor die bezoekers die op de pagina’s die je analyseert zijn binnengekomen. Met deze statistiek willen we immers alleen weten hoe goed de pagina is als landingspagina. De 56 overige paginaweergaven komen van mensen die al op onze site waren. Snap je de logica?
Zelf het bouncepercentage berekenen
De berekening gaat uit van bovenstaand voorbeeld. De berekening is voor educatieve doeleinden; webanalyseprogramma’s van na 1986 nemen je dit werk uit handen.
Subset voor analyse | /shop/klantenservice/ |
Totaal aantal bezoeken van één pagina met /shop/klantenservice/ als instappunt |
1 |
Totaal aantal bezoeken van één of meerdere pagina’s met /shop/klantenservice/ als instappunt |
1 |
Bouncepercentage | (1/1) * 100% = 100% |
Bouncepercentage ≠ uitstappercentage
Bouncepercentage is niet hetzelfde als uitstappercentage. De eerste geeft aan welk percentage bezoeken begon en direct ook eindigde op dezelfde pagina. Het uitstappercentage vertelt je welk deel van de bezoeken eindigde op een pagina of een selectie pagina’s. De pagina Klantenservice had een uitstappercentage van 10,53%, wat betekent dat 6 bezoeken (57 * 10,53%) eindigde op deze pagina. Dit is inclusief onze eenzame bouncer, plus vijf andere bezoekers die van verder in de site kwamen en hun bezoek afsloten bij de klantenservice.
Bounces analyseren in Google Analytics
Het bouncepercentage is in vele rapporten in Analytics op te roepen. Ik geef een top-5 van handige rapporten:
- Doelgroep > Overzicht – Bouncepercentage gecombineerd voor alle bezoeken.
- Verkeersbronnen > Bronnen > Alle Verkeer – Bouncepercentage per verkeersbron. Ideaal om de kwaliteit van verschillende verkeersbronnen en campagnes te meten, zeker voor diegenen waar je tijd en geld aan spendeert.
- Verkeersbronnen > Advertenties > AdWords > Campagnes – Bouncepercentage per AdWords-campagne (dus alleen relevant als je adverteert via AdWords. Sterke indicatie van de relevantie van je campagnes, zeker voor e-commerce.
- Doelgroep > Demografie > Taal – Bouncepercentage per taal van de bezoeker. In het bijzonder handig voor meertalige websites.
- Doelgroep > Technologie – Bouncepercentage per browser, apparaat of besturingssysteem. Handig om te zien of de site op alle browsers en apparaten even goed presteert en eventuele problemen te detecteren.
In een volgend bericht leg ik uit hoe je het bouncepercentage kunt interpreteren (wanneer is er sprake van een té hoog bouncepercentage) en wat je kunt doen om het te verlagen.